65-51-E/02 Práce ve stravování
ŠVP – Studená kuchyně
Dvouletý učební obor orientovaný do služeb. Je zakončen závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu.
Organizace výuky:
Střídá se teoretické vyučování s odborným výcvikem.
Odborný výcvik probíhá pod vedením zkušených mistrů jak ve cvičné kuchyni ve škole, tak i na smluvních pracovištích mimo školu.
Po ukončení přípravy v oboru vzdělání studená kuchyně získá absolvent vědomosti a dovednosti odborného charakteru:
- zná složení a vlastnosti základních druhů surovin a potravin pro výrobu
- zná podmínky skladování surovin a jejich využití
- ovládá předběžnou přípravu surovin a polotovarů pro studenou kuchyni
- má přehled o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání výrobků
- umí organizovat svoje pracoviště a spolupracovat v týmu
- zná technologické postupy při přípravě výrobků studené kuchyně
- umí připravit různé saláty, aspiky, plněná vejce, paštiky, dresinky, majonézy, výrobky na rautové, banketové či bufetové stoly a další výrobky studené kuchyně a vybrané nápoje
- umí připravit rychlé občerstvení z ovoce a zeleniny v rámci trendu ke zdravé výživě
- umí dohotovovat výrobky studené kuchyně včetně zdobení
- zná způsoby uchovávání hotových výrobků v závislosti na jejich trvanlivosti
- ovládá jednoduchou obsluhu v odbytových střediscích
Absolvent na základě obecných pokynů a znalostí technologií, v souladu s předpisy ochrany zdraví, bezpečnosti a hygieny práce a požární ochrany, v souladu se zásadami životního prostředí a při dodržování zásad hospodaření s materiálem, energií a zařízením vykonává uvedené činnosti:
- ovládá manipulaci se surovinami a jejich uskladňování
- provádí předběžnou přípravu surovin a polotovarů pro studenou kuchyni
- bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
- připravuje výrobky studené kuchyně a vybrané nápoje
- vykonává jednoduchou obsluhu v odbytových střediscích
- sklízí, čistí, udržuje a zabezpečuje použitý inventář
- dodržuje požadavky na osobní hygienu a hygienu práce v gastronomii
- dodržuje při práci zásady a předpisy ochrany, bezpečnosti a hygieny práce, dodržuje předpisy požární ochrany a je seznámen s protipožárním zařízením
Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky získá žák výuční list. Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější práce v gastronomii.
Možnosti uplatnění absolventa
Absolventi se uplatní ve stravovacích službách jako pracovníci ve výrobnách studených výrobků, v cateringových společnostech, v restauračních provozech, v závodním stravování, v provozovnách rychlého občerstvení, případně v obsluze a prodeji.