29-51-E/02 Potravinářské práce
ŠVP – Pekařské práce (od 1.9.2022), zpracováno podle RVP 29-51-E/02 Potravinářské práce
ŠVP – Pekařka/Pekař (pro dobíhající 2. ročník), zpracováno podle RVP 29-51-E/02 Potravinářské práce
V průběhu 2-letého vzdělávání v tomto oboru jsou žáci připravováni především pro výkon jednodušších činností při skladování surovin a pomocných látek, při přejímce, přípravě, třídění, úpravě a hodnocení surovin k technologickému zpracování, manipulaci se surovinami, polotovary a hotovými výrobky, při jejich hodnocení, balení a expedici. Uplatní se při obsluze a jednoduché údržbě strojů a zařízení v potravinářské výrobě.
Absolvent se uplatní v potravinářském průmyslu při vykonávání jednoduchých činností při výrobě potravinářských výrobků zejména při výrobě chleba, běžného pečiva, trvanlivého pečiva a cukrovinek, případně konzerv apod.
ŠVP obsahuje učební plán, který byl zpracován podle RVP vydaného MŠMT ČR dne 29. 5. 2008, č. j. 6 907/2008-23. Výuka dle učebního plánu bude probíhat od 1. září 2015 počínaje prvním ročníkem.
Učební plán
Předmět | 1. ročník | 2. ročník | Celkem hodin |
---|---|---|---|
Český jazyk a literatura | 1,5 | 1,5 | 3 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 2 |
Matematika | 1,5 | 1,5 | 3 |
Tělesná výchova | 2 | 2 | 4 |
IKT | 1 | 1 | 2 |
Finanční gramotnost | 0,5 | 0,5 | 1 |
Suroviny | 2 | 2 | 4 |
Zařízení závodů | 1 | 0 | 1 |
Technologie | 4 | 5 | 9 |
Praktická cvičení | 1,5 | 1,5 | 3 |
Odborný výcvik | 15 | 17,5 | 32,5 |
Celkem hodin týdně | 31 | 33,5 | 64,5 |
Odborný výcvik žáků je zajišťován ve školní pekárně a odloučeném pracovišti Karmelitská.