29-51-E/02 Potravinářské práce – Pekařské práce
ŠVP – Pečivářské práce
29-51-E/02 Potravinářské práce – Pekařské práce
Dvouletý učební obor orientovaný do služeb. Je zakončen závěrečnou zkouškou a získáním výučního listu.
Organizace výuky:
Výuka probíhá podle učebního plánu „B“, tzn. že se střídá týden teoretického vyučování s týdnem odborného výcviku.
Odborný výcvik probíhá na smluvních pracovištích mimo školu. Žáci pracují pod vedením zkušených mistrů v pekárnách a dalších potravinářských výrobnách.
Naši žáci se zúčastňují také soutěží odborných dovedností mezi pražskými i mimopražskými učilišti, kde získávají především praktické zkušenosti.
Po ukončení přípravy v oboru vzdělání Pekařské práce získá absolvent vědomosti a dovednosti odborného charakteru:
- zná složení a vlastnosti základních druhů surovin a pomocných látek, podmínky jejich skladování a jejich využití v pekařské technologii,
- zná základní technologie přípravy těst, náplní i polev pro různé druhy běžných i speciálních pekařských výrobků, jejich tvarování, princip pečení a způsoby uchovávání hotových pekařských výrobků s ohledem na jejich trvanlivost,
- má přehled o strojích a zřízeních používaných v pekařské výrobě, včetně balicích linek,
- umí hospodárně využívat suroviny a energii,
- zná a dodržuje základní hygienické předpisy a má osvojeny základní hygienické návyky související zejména s osobní hygienou a sanitací pracovního prostředí,
- umí si zorganizovat práci na svém přiděleném pracovišti a spolupracovat v rámci pracovního kolektivu,
- dovede své pracovní činnosti v rámci plnění pracovních úkolů vykonávat tak, aby životní prostředí nenarušoval, dodržuje požadavky právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci souvisejících s výkonem pekařských prací, obecné zásady bezpečného chování, zásady požární prevence a zacházení s věcnými prostředky požární ochrany.
Absolvent na základě obecných pokynů a znalostí technologií, v souladu s právními předpisy a ostatními předpisy, které se týkají ochrany zdraví, bezpečnosti a hygieny práce a požární ochrany, v souladu se zásadami ochrany životního prostředí a při dodržování zásad hospodaření s materiálem, energií a zařízením vykonává uvedené činnosti:
- jednoduché práce dle návodů a pod vedením odborného mistra v pekárenském provozu – příprava surovin, vážení, úprava základních surovin a pomocných látek, základní práce při přípravě těst pro běžné druhy pečiva, chleba a ostatní pekařské výrobky, navažování, mísení, dělení, tvarování běžných pekařských výrobků včetně plnění a zdobení, ukládání chleba do ošatek, práce při přípravě náplní pro slané i sladké pekařské výrobky i při přípravě výrobků racionální výživy,
- zná a ovládá různé způsoby balení hotových výrobků a ošetřování výrobků před expedicí,
- zná podmínky skladování a způsoby uchovávání pekařských výrobků,
- dovede pod dozorem obsluhovat stroje a strojní zařízení v pekárně,
- používá vhodné pracovní oblečení,
- volí vhodné pracovní nástroje a pomůcky,
- udržuje své pracoviště v čistotě v souladu s hygienickými předpisy,
Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky získá žák výuční list. Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější práce spojené s pekařskou výrobou.
Možnosti uplatnění absolventa
Učební obor pekařské práce připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností. Absolventi se uplatní v potravinářské výrobě i prodeji.