Tam, kde zvítězila vůle přežít

V pátek 14.6. 2024 se žáci vydali na návštěvu Lidic. Prošli jsme pietní území se společným hrobem lidických mužů, viděli jsme základy původních statků, navštívili jsme muzeum s audiovizuální expozicí. Vrcholem prohlídky byla návštěva Růžového sadu a  zastavení u sousoší 82 zavražděných lidických dětí od akademické sochařky Růženy Utěšilové. Do autobusu všichni nastupovali plni dojmů a smutku s vírou, že historie je velkou učitelkou života.  I my nezapomeneme.

Poznávací turistický kurz Albrechtice v Jizerských horách 20. – 23. 5. 2024

V období od 20. do 23. května 2024 jsme se zúčastnili poznávacího turistického kurzu v malebných Jizerských horách. Tento kurz byl plný různorodých aktivit, které nám umožnily poznat krásy a zajímavosti tohoto regionu.První den jsme navštívili Muzeum Detoa, které je známé svou dlouhou tradicí výroby dřevěných hraček. Během prohlídky jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o historii a současnosti této továrny, viděli jsme výrobní proces a měli jsme možnost vyzkoušet si výrobu některých hraček sami. Bylo fascinující sledovat, jak se z kusu dřeva stává hotový výrobek, který dělá radost dětem po celém světě.Dále jsme si užili adrenalinovou zábavu na bobové dráze….

Čtyřicetičlenná výprava z Prahy se vydala po stopách utrpení do Polska

V úterý 7. května 2024 v brzkých ranních hodinách jsme se vydali do Polska, do čtyřicetitisícové Osvětimi, která už navždy bude spojena s koncentračním táborem Auschwitz-Birkenau. Cesta ubíhala rychle, nikdo se neopozdil, a tak jsme mohli krátce po 4. hodině ranní zamávat rodičům a vydat se na cestu dlouhou 460 km. Štěstí nám přálo, dálnice i silnice průjezdné, skvělí řidiči a výtečná nálada všech, to byl první předpoklad úspěšné akce. Bezmála 4 hodinovou exkurzi jsme zahájili návštěvou nejstarší části tábora Auschwitz I. Naši skupinu vedla výborně připravená česky hovořící průvodkyně. Porozumění výkladu nám usnadnil dobře fungující audio systém. Zážitky jsou hluboké, být v místech…